reklama

Ázijská kuchyňa, kobylky a hady

Priznám sa, že som mal pred cestou do juhovýchodnej Ázie hromadu predsudkov. Napríklad som si myslel, že ázijská kuchyňa je prototypom zdravej výživy a to len my západniari konzumujeme látky, od ktorých sa zvyšuje krvný tlak, hmotnosť a riziko predčasnej smrti. Iste, jesť môžete aj ryžu s bambusovými klíčkami. Väčšina ďalších miestnych jedál je zvyčajne dobre nasiaknutá použitým olejom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)
Vader obeduje v čínskej štvrti v Bangkoku
Vader obeduje v čínskej štvrti v Bangkoku 

V týchto končinách sveta nie je zvykom jesť trikrát denne hlavné jedlo štýlom raňajky-obed-večera. Jedáva sa tu ďaleko častejšie v menších porciách. Kedykoľvek niekoho prepadne hlad, má možnosť kúpiť ľubovoľný typ jedla vo všadeprítomných pouličných stánkoch. Je to extrémne rovnostárske – na ulici vedľa seba posedávajú miestni manažéri, rikšiari, pomocní robotníci i turisti.

Hygienické predsudky boli ďalšou kapitolou samou osebe. Ak by sa mal človek stravovať len v sterilných reštauráciách, tak by asi po čase zomrel od hladu a ani to by ho neuchránilo od cestovateľských žalúdočno-črevných problémov. Po pár dňoch bolo úplne zrejmé, že jediná vec, ktorej sa treba pridržiavať je zdravý rozum.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Zdravý rozum velil, aby sme sa každé ráno trochu dezinfikovali a aby sme uprednostnili vodu vo fľašiach pred vodou z kohútika. Nejedli sme veci, ktoré vyzerali podozrivo. Mimochodom, s tou vodou vo fľašiach sa mi to zdalo marketingový ťah výrobcov balenej vody. Zvyčajne sa totiž nevyhnete tomu, že vám prinesú nápoj s ľadom – a ten ľad garantovane nevyrábajú z fľaškovej vody. A niekedy som mal pocit, že kupujem „repasovanú“ minerálku – miestnym podnikateľom stačilo vyriešiť problém obnovy plastových uzáverov.

Čokoľvek si objednáte, bude to polievka
Polievka Tom Yum vie byť naozaj skvelá a vďaka citrusovej aróme osviežujúca. Ale keď nakoniec každé jedlo skončí ako Tom Yum, filozoficky to pripomína skôr nemecký Eintopf dochutený megadávkou chilli alebo podobnej štipľavej koreniny. Skutočne, v jedálnom lístku to mohlo vyzerať akokoľvek zaujímavo, ale nakoniec nám aj tak priniesli polievku. Jedine steaky vyzerali ako steaky (a robili ich veľmi dobre). Výborne vedeli pripravovať ryžu, zato s hranolkami mali problém. Zrejme ich miestni kuchári doteraz videli len na obrázkoch, pretože tvar i farbu dokázali napodobniť, s chuťou to však bolo problematickejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po desiatich dňoch tomyumovej diéty som si vo Vang Viengu objednal laoskú verziu talianskej pizze. Bola fakt zlá, ale aspoň to bola zmena. Na fastfoody sa dalo natrafiť až vo Vietname. McDonald tam síce nemajú, ale majú hromadu jeho lokálnych klonov. Záujmy západného imperializmu a globalizácie tam obhajuje Kentucky Fried Chicken. Objav KFC v Saigone len kúsok od hotela bol pre moje chuťové poháriky malým sviatkom, a to bez ohľadu na vtáčiu chrípku.

Obrázok blogu


Najhorší bobkový list na svete
Všetky jedlá boli dochucované hromadou prísad, korenín či byliniek. Mám rád korenené i štipľavé jedlá, takže mi to celkom vyhovovalo. Problém však predstavovala jedna konkrétna prísada, zelený list, ktorý tvoril povinnú súčasť asi všetkých jedál okrem palaciniek. Mal možno mnohé pozitívne vlastnosti, zo všetkých však treba vyzdvihnuť jednu: chutil príšerne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príšerne je asi slabý výraz pre to, aby ste si urobili predstavu o tej „chuti“. Ak by som to mal k niečomu prirovnať, tak nejako podobne si predstavujem, že by chutilo Savo zmiešané s Jarou alebo Purom.

Vo Vietname sa nám s Vaderom podarilo jeden list z polievky vytiahnuť a čašníka sme vyzvali, nech tú vec pomenuje a napíše to na kus papiera, aby sme sa pri ďalších návštevách reštaurácií mohli tejto špecialitke vyhnúť. Mám silný pocit, že šlo o vietnamský koriander. Wikipédia tvrdí, že to utlmuje produkciu spermií u myší a potláča sexuálnu túžbu. Nečudo, že mi to nechutilo :o)

Hady na zvýšenie potencie
Z opačného súdka boli hady. Ich konzumácia má vraj zvýšiť sexuálnu potenciu. No neviem, Vader je síce fajn chalan, ale asi som toho nezjedol dosť veľa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hadov, ktorých nám v reštaurácii ukuchtili, najprv pred našimi očami zabili. Prvým bola kobra, ktorej sa očividne na druhý svet nechcelo.

Po preseknutí hlavných ciev nám čašník nalial hadiu krv do pohárikov s pálenkou, potom vyrezal hadie srdce a položil na tanierik (ešte tĺklo) a na záver do ďalšieho poháriku s pálenkou nalial žlč z vybratého žlčníka. Zvyšok hada smeroval do kuchyne, my sme sa pustili do presviedčania sa, že tá surová krv, žlč a srdce sú vlastne celkom fajn lahôdky. Mne sa podarilo zvládnuť krv a žlč, Vader prehltol aj to tlčúce srdce. Zásadnú zmenu potenciu som uňho nepozoroval, hoci sme bývali spolu na izbe.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu


Na stôl nám po chvíli začali nosiť hromadu tanierikov s rôznymi časťami hada upraveného na rôzne spôsoby. Opražené, opečené, uvarené, s rôznymi prísadami. Nebolo toho veľa, ale stačilo to na získanie dojmu, že hadmi sa v budúcnosti živiť nemienim. Nebolo to nejedlé, ale ani nijako výnimočné. Odporúčanie: ak chcete hada jesť len preto, aby ste vedeli, ako to chutí, kašlite na to. Má to význam len ak si chcete urobiť ďalšiu čiarku do zoznamu bizarností, ktoré prešli vaším tráviacim traktom.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu


Kobylky, húsenice a iná háveď
Na tie drobné zvieratká som sa vážne tešil. Vyskúšal som ich už v Bangkoku a mal som z nich podstatne lepší dojem ako z hadov. Kobylky a rôzne typy húseníc boli opražené, posolené a ich hlavná vlastnosť sa dá zhrnúť pod slovo „chrumkavé“. Boli to také obyčajné čipsy, vhodné k pivu a futbalovému prenosu v telke. Menej vydarené boli tučnejšie húsenice, ktoré sa nedokázali prepražiť až dovnútra a chýbala im tá správna miera chrumkavosti.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu


Tak, krátka exkurzia do juhovýchodnoázijskej kuchyne sa končí a v ďalšom dieli sa vrátim nazad do Laosu. Boli sme na prvoligovom futbale vo Vientiane a poviem vám, že šlo o najväčší zážitok celej cesty!

Tomáš Szalay

Tomáš Szalay

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Kedysi som pripravoval reláciu ZEM, bol som členom reformného tímu ministra Zajaca. Dnes pracujem ako analytik v Health Policy Institute. Milujem hudbu (najmä sixties), hrubé knižky a puding s ovocím. Môj Google profilMôj blog Zoznam autorových rubrík:  Populárna vedaHudbaZdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu